2017-06-05

Simbol istoric, simbol al orașului - Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial

Clădirea Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial prezintă o viziune curajoasă de nivel internațional. Este un simbol expresiv care abordează o tematică istorică adânc înrădăcinată în Polonia. Muzeul se află într-o clădire care se înalță dinamic spre cer. Memorial istoric, muzeul este un nou simbol al tragediei trecutului, al amintirii istorice vii al prezentului și viitorului. Autorii proiectului arhitectural l-au denumit clădirea tăcută, căutând să provoace vizitatorilor o profundă reflectare.

Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial a luat ființă la Gdańsk, în piața Władysław Bartoszewski, aproape de centrul istoric al orașului. În partea vestică se învecinează cu Canalul Raduni, iar în cea sudică se deschide către panorama largă a râului Motława. În zilele noastre, acestea sunt mai degrabă granițele vechiului Gdańsk, însă în curând va apărea aici centrul unui cartier modern, amplasat pe terenurile fostului șantier naval. Sediul Muzeului se află de asemenea într-un spațiu arhitectonic încărcat de simbolism, reprezentând o arie a memorialului – 200 m depărtare de clădirea istorică a Poștei Poloneze și 3 km pe apă de peninsula Westerplatte. Construcția clădirii a pornit în septembrie 2012 și a luat sfârșit în martie 2017. Suprafața totală a acestei clădiri cu 8 etaje este de 58 000 m2, iar cea utilă de 23 000 m2. Numai terenul Muzeului ocupă o suprafață de 1 700 m2. Proiectul acestuia a luat naștere în atelierul de arhitectură din Gdynia „Kwadrat”, iar contractanți generali au fost societățile Hochtief Polska și Warbud.

Clădire înclinată

Făcând o paralelă cu panorama simbolică a orașului Gdańsk, presărată cu macarale navale și turle ale bisericilor, clădirea îmbină spațiul tradițional cu structura unui muzeu în planul contemporaneității. Expresia simbolică a legăturilor trecutului, anume războaiele cu prezentul și viitorul, este reprezentată de divizarea spațiului Muzeului în 3 arii: trecutul, care a fost ascuns în subteranul clădirii, prezentul, care poate fi descoperit în spațiul liber organizat în jurul Muzeului și viitorul, exprimat cu ajutorul dominantei cu punct de observație. Daniel Libeskind, unul dintre cei mai renumiți arhitecți, autor printre altele al Muzeului Evreiesc din Berlin, a descris corpul clădirii folosind următoarele cuvinte – Folosindu-se de limbajul arhitecturii, proiectul istorisește tragedia trecutului, vitalitatea prezentului, arătând totodată orizontul viitorului. Creează o deschidere largă, spectaculoasă a trecutului orașului spre viitorul său. Făcând o paralelă cu panorama simbolică a orașului Gdańsk, cu macarale navale și turle ale bisericilor, clădirea îmbină spațiile tradiționale ale orașului, scara acestora, materialele și culorile cu un muzeu pe măsura secolului XXI.

Partea supraterană a clădirii are 8 niveluri sub forma unui turn înclinat, înalt de peste 40 de metri, iar forma sa este similară cu o prismă, având ca bază un trapez (cea mai mare înclinare a peretelui este de 56 de grade). Unul dintre pereții turnului a fost vitrificat integral, iar ceilalți au fost căptușiți cu un material specific roșu. În turn se află, printre altele, o bibliotecă, săli educative, o cofetărie și un restaurant cu vedere la panorama orașului.

Clădirea are și 6 niveluri subterane, unde la o adâncime de 14 m se află o expoziție permanentă, căreia i-a fost alocat un spațiu de 5 000 m2, fiind astfel una dintre cele mai mari expoziții prezentate de muzeele istorice din toată lumea. Această expoziție își propune să prezinte într-un mod inovator cel de-al doilea război mondial, văzut prin ochii politicienilor iluștri și prin cei ai oamenilor obișnuiți. Pe lângă expoziția permanentă, regăsim de asemenea aprox. 1 000 m2 dedicați expozițiilor temporare. Toate sunt completate de spațiul liber din jurul clădirii, care își propune să devină un loc preferat pentru evenimente în aer liber.

ALUPROF în slujba istoriei

În clădirea Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial au fost folosite fațade special concepute ale sistemului MB-SR60N al companiei ALUPROF, reprezentând o bază pentru numeroase structuri de fațadă, unde un element important este modul de montare a fațadei în clădire. În cazul acestui corp, fațada a fost montată pe o substructură din oțel, cu bare de tracțiune – Clădirea este caracterizată de un unghi mare de înclinare. Datorită elaborării unui sistem special de fixare, a fost posibilă compensarea deplasărilor perpendiculare (11 mm) și paralele (7 mm) față de planul peretelui – explică Bożena Ryszka, Marketing Manager în compania ALUPROF.

Profilele de aluminiu MB-SR60N utilizate în fațadă, având rezistența corespunzătoare, permit accesul maxim al luminii de sus spre interiorul clădirii. Această soluție oferă multiple posibilități în sfera formării structurilor spațiale: structura elementelor de îmbinare montant/traversă permite executarea unor îmbinări cu interval mare de unghiuri, permițând folosirea geamurilor de diverse forme - trapezoidale sau triunghiulare. Suplimentar, Institutul de Tehnică în Construcții, în clasificarea eliberată pentru sistemul MB-SR60N, a confirmat parametrii tehnici foarte buni ai acestuia: permeabilitatea aerului clasa AE 1200 Pa, etanșeitatea la apă clasa RE 1200 Pa și rezistența la sarcina generată de vânt 2800 Pa (test de siguranță 4200 Pa).