2018-09-18

Gebouw van het jaar in Aluprof-systemen gekozen. Dit zijn de winnaars!

Op 14 september 2018 zijn tijdens het slotgala de 10 beste gebouwen die waren aangemeld voor de wedstrijd "Gebouw van het jaar in Aluprof-systemen 2018" bekendgemaakt. De eerste plaats werd ingenomen door het gebouw Green2Day uit Wrocław, ontworpen door Maćków Pracownia Projektowa. Ook gebouwen die waren gekozen door internetgebruikers en buitenlandse projecten zijn bekroond. Deze gebeurtenis werd voorafgegaan door de conferentie Architectuur van de toekomst. Wat zeggen de gebouwen die we bouwen over ons met deelname van bekende architecten.

De 3e editie van de internationale wedstrijd “Gebouw van het jaar in Aluprof-systemen” voor architectenbureaus en onafhankelijke architecten ligt achter ons. Deze verkiezing heeft als doel het aanwijzen van de beste gebouwen die nieuwe richtingen inslaan bij het ontwerpen van de stedelijke ruimte. Voor de editie van dit jaar zijn meer dan 170 projecten ingediend die zijn ontworpen en uitgevoerd met verschillende aluminiumsystemen van Aluprof in Polen en in het buitenland in de jaren 2016-2018. 53 gebouwen werden gekwalificeerd voor de tweede fase van de competitie. Hieruit koos de jury onder leiding van architect Tomasz Konior de 10 gebouwen voor de finale, waaronder de 3 die uiteindelijk op het podium belandden.

Bekroond in de wedstrijd Object van het jaar in Aluprof-systemen 2018

De hoofdprijs - 50.000 PLN en de titel "Gebouw van het jaar in Aluprof-systemen 2018" is toegekend aan het gebouw Green2Day uit Wrocław, door Maćków Pracownia Projektowa. De tweede plaats en 30.000 PLN zijn toegekend aan de Medusa Group voor het gebouw .KTW uit Katowice. De derde plaats werd ingenomen door het project Cedet uit Warschau van een consortium van bedrijven, leider van het consortium: AMC – Andrzej M. Chołdzyński en partner RKW Architekture +. Overige gebouwen uit de finale: The Park V, hoofdkantoor van AMWIN, Proximo II, Nowa Fabryczna, Museum van de Tweede Wereldoorlog, Maraton, Bobrowiecka 8.

Tijdens het gala werden ook de resultaten van de internetstemming bekendgemaakt die duurde van 18 juli tot 1 september 2018. De titel „Onderscheiding Internetgebruikers” is gewonnen door de Medusa Group voor het gebouw .KTW. In deze categorie werd ook een onderscheiding toegekend aan het Villa Metro gebouw en studio DA Dziuba Architekci. Aluprof S.A. heeft ook prijzen uitgereikt aan buitenlandse gebouwen: Brooklyn Navy Yard, dock 72 uit New York (ontwerp van S9 Architecture and Engineering) en Queens Belfast (Todd Architects). – Dit jaar had de wedstrijdjury geen gemakkelijke taak. Onder de meer dan 170 inzendingen bevonden zich de meest prestigieuze gebouwen die de afgelopen twee jaar in Polen zijn gerealiseerd. Voor de wedstrijd kwalificeerden zich ook gebouwen die met behulp van aluminiumsystemen van Aluprof in het buitenland zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld in de VS, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en België, waardoor de verkiezing nog aantrekkelijker werd. Zo werd onze wedstrijd een gelegenheid om de architecturale prestaties van de afgelopen jaren samen te vatten, waarin de heersende trends duidelijk zijn geschetst en vele gesprekken op gang gebracht over verdere ontwikkelingsrichtingen.

De voorzitter van de jury, architect Tomasz Konior, rechtvaardigde de keuze van het winnende gebouw met de volgende woorden: De winnaar van dit jaar – Green2day uit Wrocław – past op uitzonderlijk elegante wijze in het karakter van de stad. De architecten hebben beproefde expressiemiddelen gebruikt die de architectuur al eeuwenlang vormgeven, zoals entree, ramen, ritme en detail, en daarmee een buitengewoon edel geheel gecreëerd.

Conferentie met gerenommeerde architecten

Vlak voor het slotgala vond de tweede architectuurconferentie van Aluprof plaats. De conferentie was getiteld "Architectuur van de toekomst. Wat zeggen de gebouwen die we bouwen over ons" bood ruimte voor discussie over actuele trends en belangrijke thema's uit de branche. Eminente Poolse architecten waren uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement. – Agnieszka Kalinowska-Sołtys, Oskar Grąbczewski, Andrzej Marek Chołdzyński, Zbigniew Maćków, Przemo Łukasik en Piotr Żabicki. De conferentie was opgedeeld in twee paneldiscussies: "Hoe reageert de architectuur op maatschappelijke behoeften en "BLOBITECTURE. Parametrische architectuur, ongewone vormen, golvende gevels - steeds vaker voorkomende motieven in de moderne architectuur". - Aluprof is een sterk merk met uitstekende technische en onderzoeksfaciliteiten en bovenal enorm veel ervaring.  We willen onze capaciteiten op verschillende gebieden inzetten, waaronder promotie van moderne architectuur en ontwikkeling van de branche. Dat is een van de redenen waarom we de wedstrijd "Gebouw van het jaar in Aluprof-systemen" en de conferentie "Architectuur van de toekomst. Wat zeggen de gebouwen die we bouwen over ons" hebben bedacht en georganiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat de besproken thema's van grote invloed zullen zijn op de vorm van veel investeringen en het startpunt zullen vormen van fantastische projecten. We zijn er trots op dat Aluprof zo'n belangrijk en prestigieus evenement voor de branche mocht initiëren - vat Tomasz Grela, Bestuursvoorzitter van Aluprof S.A., samen.