2018-02-15

Bobrowiecka 8 irodaépület - Ahol a klasszikus építészet a kényelemmel találkozik

A varsói „Bobrowiecka 8” épület olyan városnegyedre hasonlít, melyben mindenekelőtt a művészet és a munkakultúra érvényesül. Ez az elegáns irodai és szolgáltató létesítmény, melyet a népszerű építészeti műhely, a JEMS Architekci tervezett, több puszta négyzetmétereknél, amely újabb irodaépületnek ad otthont a fővárosban.

A “Bobrowiecka 8” a Spectra Development egyik legutóbbi projektje. Az épület a Sobieski és a Czerniakowska utcák közelében, a Dolny Mokotów kerületben a Siekierkowski hídhoz vezető út mentén helyezkedik el, így jó összeköttetést biztosít Varsó más negyedeihez, ideértve a városközpontot, amely 5 km-rel odébb található. Ez a környék ismert a kerékpáros útjairól és a tömegközlekedési csomópontjairól. A “Bobrowiecka 8” közel 22’000 m2-n kínál első osztályú irodaterületet valamint kb. 2500 m2 szolgáltatási területet. Az irodaépületet gondosan megtervezett zöldövezet veszi körül. A bérlőknek kétszintes, 501 férőhelyes parkoló, étterem és edzésre alkalmas terület áll rendelkezésére.

Építészet a kényelmes munkavégzésért

A “Bobrowiecka 8” kiváló példa a magas minőségű anyagokból létrehozott elegáns architektúrára. A fenntartható fejlődési megoldásokkal áthidalt szerkezeti kihívások, melyekre Európa vezető alumíniumrendszer gyártója, az ALUPROF építészeti rendszerei adtak választ, szemet gyönyörködtetőek akár a dizájnról, akár az esztétikumról beszélünk. „A “Bobrowiecka 8” épület formája könnyen beleilleszkedett a városképbe és a bérlők érdeklődését már korán felkeltette. Büszkék vagyunk arra, hogy Varsó térképén ez és az ehhez hasonló építmények alumíniumrendszereinket felhasználva épülnek fel – mondta Zbigniew Poraj, az ALUPROF kereskedelmi értesítési menedzsere.

A projektben felhasznált egyik legfontosabb rendszer a nagyon jó szigetelésű MB-86 ajtó-ablak rendszer. Az új formájú széles hőhidak a profil szigetelésénél újabb elválasztásnak adnak helyet, a két komponensű központi tömítés pedig tökéletesen szigeteli a szárnyak és a tok közötti területet. Ezeken túl ez a világon az első ablak- és ajtórendszer, amelyben aerogélt alkalmaztak. Az ellenálló, több változatban is kapható profilok további előnyei az MB-86 rendszernek, mivel lehetővé teszik a kívánt kinézet kialakítását, valamint megkönnyítik a nagyméretű és súlyos szerkezetek beépítését. A “Bobrowiecka 8“ megvalósítása során panelajtókat is használtak, amelyeket a legnagyobb elvárásokat megfogalmazó felhasználók számára a modern dizájnhoz és a műszaki megoldásokhoz készítettek. Ezek a panelajtók az ALUPROF továbbfejlesztett konstrukcióiban, az MB-86 és MB-104 Passive -ben is alkalmazhatók.

Egy másik, a “Bobrowiecka 8” projekt során felhasznált rendszer az MB-DPA automata tolóajtó rendszer. Ez a felhasználóknak nem csak kényelmet és biztonságot nyújt, hanem lehetővé teszi nagyon nagyméretű szerkezetek beépítését is. E projekt során az MB-DPA alapú ajtókat beépítették a bordás-keresztfalas MB-SR50N HI+ rendszeren alapuló függönyfalba. Ez utóbbit könnyűszerkezetes függönyfalak, tetők és más térbeli struktúrák építésére használják. Segítségével a homlokzatot feltűnően keskenynek tűnő elválasztóvonalakkal lehet felépíteni, miközben tartósságot és ellenálló képességet biztosít az egész szerkezetnek. A függönyfal beépítéséhez és az ideális hő- és hangszigetelés optimális szintjének eléréséhez az MB-SR50N HI+ rendszerben LDPE-ből készült izolátort használtak, amely hozzájárul a kiváló hőszigetelési paraméterekhez (Uf 0.59 W / m2K-tól). Ezt a függönyfalat A+ osztályzattal (a lehető legmagasabb besorolással) látta el a darmstadti Passzívház Intézet, ami igazolja, hogy az energiatakarékos és passzív létesítményekhez felhasználható. Az ALUPROF egy másik, a projekt során felhasznált függönyfala az MB-SR50N PL rendszer dekoratív változata, melynek jellegzetes takarólécei a homlokzaton a modulok elválasztásait feltűnővé teszik. Ebben az esetben a felhasznált függönyfal függőleges és vízszintes vonalakkal rendelkezik.

Közelebb az ökológiához

A “Bobrowiecka” 8 épületet úgy tervezték, hogy szokatlan irodai térként működjön, távol Varsó tipikus, fő irodai tereitől. Az épület alakját a Building Information Modeling (BIM) technológia segítségével tervezték a fenntartható fejlődés elveivel összhangban (az épület elnyerte a BREEAM International elő-tanúsítványát). Mindezt többek között az ALUPROF rendszereinek segítségével sikerült elérni, amelyek az ökológiával kapcsolatos céloknak és esztétikai kívánalmaknak is megfeleltek. Az ALUPROF gazdag kínálatát folyamatosan szélesítik a piac elvárásai, a jogi előírások változásai, valamint a cég üzleti partnereinek javaslatai alapján. A varsói “Bobrowiecka 8” kiváló példája ennek az együttműködésnek.