2015-05-26

ERICPOL - nowoczesność w kształcie litery X

Oddany do użytku w styczniu 2015 roku biurowiec Ericpol Software Pool w Łodzi to budynek, który zwraca uwagę pod wieloma względami. Zarówno sama bryła obiektu, jak i użyte w niej materiały i rozwiązania sprawiają, że nie sposób przejść obok niego obojętnie.

Lokalizacja budynku w ścisłym centrum miasta, na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, w obszarze objętym ochroną Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i w miejscu ważnym dla wielu pokoleń mieszkańców miasta postawiła przed Inwestorem i Architektami trudne i odpowiedzialne, ale jednocześnie ambitne zadanie. Z założenia nowoczesna siedziba firmy teleinformatycznej miała oddawać charakter firmy, stać się miejscem pracy kilkusetosobowego zespołu jako Centrum rozwoju oprogramowania i być jednocześnie obiektem harmonijnie wpasowanym w otoczenie, z poszanowaniem pamięci o historii miejsca, w którym stanęła.

Projekt Ericpol Software Pool powstał w krakowskim biurze architektonicznym HORIZONE STUDIO. Pogodzenie wymogów funkcjonalnych z ograniczeniami stawianymi przez konserwatora zabytków oraz restrykcyjnymi warunkami zabudowy stanowiło dla architektów główne wyzwanie projektu. Dodatkowo poprzeczkę podniosło dążenie do spełnienia standardów nowoczesnych ekologicznych budynków biurowych: maksymalne obniżenie kosztów eksploatacji i ograniczenie negatywnego wpływu inwestycji na środowisko.

Projekt już na wstępnym etapie uzyskał pozytywną opinię Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Kształt i wielkość budynku, jak również elewacje zaprojektowano tak, aby zintegrować go z najbliższym otoczeniem, zwracając uwagę na charakter sąsiednich historycznych budynków.

W efekcie prowadzonych od lipca 2013 do stycznia 2015 r. prac powstał ultranowoczesny biurowiec o powierzchni ponad 12 tys m2 i kubaturze blisko 36 tys. m3, z czterema kondygnacjami naziemnymi i jedną podziemną. Bryła obiektu przypomina literę X i nawiązuje kolorystytką elewacji do logotypu firmy Ericpol. Składa się ona z dwóch skrzydeł połączonych ze sobą przeszklonym lobby. Pozwoliło to na optymalne wykorzystanie terenu oraz elastyczność w kontekście aranżacji powierzchni. W obiekcie mieszczą się pomieszczenia biurowe dla niemal 800 osób, konferencyjne i socjalne, a na poziomie -1 garaż z miejscami dla 100 pojazdów. Do realizacji projektu wykorzystane zostały wysokiej klasy materiały wykończeniowe. Charakterystycznym elementem elewacji jest ręcznie formowana cegła sprowadzona z duńskiej manufaktury Petersen’a oraz wielkoformatowe elementy szklane. W zakresie przeszkleń zastosowano konstrukcje aluminiowe w systemach ALUPROF: MB-SR50N HI, MB-86 SI, MB-70 HI oraz MB-78EI.

Na podstawie przeprowadzonej podczas projektowania analizy przebiegu słońca dokonano zróżnicowania szklenia fasad, w zależności od ich ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Fasady południowe, wschodnie i zachodnie zostały wyposażone w jednokomorowe zestawy wykorzystujące szkło wysokoselektywne z powłoką niskoemisyjną, co zabezpiecza przed nadmiernymi zyskami ciepła w okresie letnim. Fasada północna, narażona na większe straty ciepła w okresie zimowym, otrzymała zestawy dwukomorowe z zastosowaniem szkła niskoemisyjnego. Dodatkowo przeszklenia zostały wyposażone w zewnętrzne rolety przeciwsłoneczne, sterowane przez system BMS. Dzięki zastosowaniu perforowanych żaluzji, nawet po ich opuszczeniu użytkownicy mogą cieszyć się widokiem na parkowy krajobraz otaczający biurowiec. Praca żaluzji dostosowana jest do nasłonecznienia i prędkości wiatru. Tak wykonane fasady zapewniają oszczędność energii, ochronę przed przegrzewaniem promieniami słonecznymi oraz maksymalizację oświetlenia światłem dziennym. Ponadto wszystkie pomieszczenia biurowe i hole windowe zostały wyposażone w system stropów termoaktywnych TABS (Thermally Activated Building Systems), który pozwoli na obniżenie temperatury w budynku. W obiekcie, jako jednym z pierwszych w Polsce, zastosowano tzw. model neuronowy, który steruje instalacjami i sprawia, że budynek będzie się „uczył swojego zachowania” na przestrzeni czasu.

Nowa siedziba firmy Ericpol to przykład obiektu, w którym świadomość Inwestora, inwencja i doświadczenie Architektów oraz wysokie standardy materiałów i wykonawstwa pozwoliły nie tylko spełnić specyficzne wymagania oraz założenia funkcjonalne i ekonomiczne. Osiągnięty został bowiem doskonały efekt architektoniczny, zauważalny w skali całego kraju, czego dowodem jest między innymi wyróżnienie budynku zaprojektowanego przez Horizone Studio w rankingu „TOP 10: Biurowce z niezwykłą elewacją” czy też w polskiej edycji konkursu „Brick Award 2015”

Więcej informacji o tym obiekcie znajdą Państwo tutaj

PRACUJEMY BEZ PRZERWY!

Wszystkie działy ALUPROF pracują dla Państwa.
Nasze produkty i usługi są do Państwa
dyspozycji.

#zostanwdomu

Zobacz więcej