2020-06-09

GEVELS VAN ALUPROF – MODERN, DUURZAAM, ESTHETISCH

Gevels van wolkenkrabbers uit glas en aluminium bepalen in toenemende mate de aanblik van Europese steden. Een van de leidende fabrikanten van systemen voor de technologisch meest geavanceerde gebouwen is ALUPROF. Het assortiment van dit Poolse bedrijf voldoet aan alle vereisten op het gebied van energiezuinige en passiefbouw. Het brede scala aan gevelprofielen is het antwoord op de groeiende vraag.

Gevels van moderne wolkenkrabbers zijn buitengewoon moderne wanden, vervaardigd uit een systeem van aluminiumprofielen. Hiermee kunnen glazen gevels worden gemaakt, maar ze zijn ook geschikt voor het creëren van ruimtelijke constructies en glazen daken, zodat de gebruiker geniet van een unieke sfeer en comfort. De profielen worden ook steeds vaker gebruikt in moderne eengezinswoningen.

Vliesgevels

Glas-aluminiumgevels kunnen de stoutste dromen van architecten vervullen door de onbeperkte ontwerpvrijheid die ze bieden. Vooral aluminium vliesgevels zijn erg populair. Deze façades worden gemaakt uit lichte buitenmuren, gemaakt van speciale aluminiumprofielen en glas. Ze worden gekarakteriseerd door een hoge thermo-isolatiecoëfficiënt zodat warmteverlies tot een minimum beperkt blijft. Dankzij de bestendigheid tegen water, wind en impacts en de goede geluidsdichtheid is dit type gevel uitermate geschikt voor drukke stadscentra.

De technologisch meest geavanceerde vliesgevel van ALUPROF is het systeem MB-TT50. Deze is tot stand gekomen volgens een innovatieve benadering van profielen en accessoires t.b.v. de dichtheid en thermo-isolatie en montagetechnologie. Dit komt onder meer tot uiting in de realisaties met behulp van het systeem MB-TT50. Neem bijvoorbeeld het gebouw Alchemia in Gdańsk, een prestigieus kantoorgebouw dat het hoogste certificaat voor passiefbouw heeft ontvangen: LEED Platinum.

De vliesgevelsystemen ALUPROF MB-TT50 en MB-SR50NHI+ hebben als een van de weinige systemen ter wereld een certificaat van het PHI-instituut in Darmstadt in de hoogste klasse A+, en worden daarom aanbevolen voor het bouwen van grote glazen gevels in de energiezuinige en passiefbouw. Deze systemen tref je onder meer aan op The Apex in Londen, het Museum van de 2e Wereldoorlog in Gdańsk (Polen) en het kantoorgebouw Brama Miasta in Łódź (Polen).

Onbegrensde ontwerpmogelijkheden

De oplossingen van vandaag geven architecten moed en inspiratie bij het ontwerpen. De belangrijkste architectenbureaus in binnen- en buitenland baseren de constructie van hun gevels op systemen van ALUPROF. De uitgebreide beschikbare oplossingen en mogelijkheid om producten af te stemmen op de behoeften van de klant komen de ontwikkeling van ons bedrijf te goede en bieden voortdurend nieuwe ontwerpmogelijkheden. Experts van het team van Aluprof hebben het innovatieve vliesgevelsysteem in de gevel MB-SR50N verwerkt met een grote draagkracht van 1100 kg per horizontale stijl. Een ander belangrijk aspect is de mogelijkheid om gebroken wanden met een onderlinge verbinding tussen modules van ± 7,5° en hellende gevels met een hoek van ± 10° te creëren.

De nieuwste oplossing van ALUPROF op dit gebied is de gevel MB-SR60N . Dit systeem vormde aanvankelijk de basis voor individuele oplossingen voor de meest veeleisende projecten, zoals de Mennica Legacy Tower in Warschau (met systeem MB-SR60N MLT) en de Amerikaanse 61 Ninth Avenue (MB-SR60NY). Nu maakt het onderdeel uit van het standaardaanbod. De gevel MB-SR60N kan het gebouw een fantasierijke vorm geven met zeer modieuze, grote glasbladen. Daarnaast worden er opvullingen aangebracht door de ruiten op een aluminium constructie vast te zetten. Het systeem is tevens beschikbaar in de versie HI en Efekt, waarbij dankzij een speciaal montagesysteem van de ruiten aan het profiel van buiten een egaal beeld van een glazen wand ontstaat, die is ingedeeld door een structuur uit lijnen van 24 mm die opgevuld zijn met speciaal voegmiddel. Dergelijke gevels tref je onder meer aan in het kantoorgebouw .KTW in Katowice, winkelcentrum Wroclavia in Wrocław en het Hilton-hotel in Kiev.

Alternatieve geveltypen

Naast vliesgevels worden ook elementsystemen steeds populairder. Deze systemen zijn bedoeld voor individuele realisaties waarbij snelle montage zonder steigers gewenst is. Deze methode is soms de enige optie tijdens het bouwen in een druk stadscentrum of werkzaamheden aan een hoog gebouw.

ALUPROF heeft enkele van zulke systemen in de aanbieding: MB-SE80MB-SE85 en MB-SE155. De constructie van een elementgevel bestaat uit prefab-segmenten die aan de draagconstructie van een gebouw vastgezet worden en ook onderling verbonden zijn. Dergelijke gevels zijn toegepast in prestigieuze realisatie als de Mennica Legacy Tower in Warschau (MB-SE80MLT), het LIC Marriott in New York (MB-SE80 SG) en het op een na grootste woongebouw in Manhattan, 125 Greenwich Street (MB-SE98SG).

Een andere gevelvariant is het opzetsysteem MB-SR50N A, waarbij het aluminiumprofiel aan houten of stalen profielen wordt vastgezet met koppelstukken. Dit systeem kan zowel in verticale constructies als glazen daken worden toegepast en daarom is het veelvuldig gebruikt in Poolse openbare gebouwen zoals winkelcentra (Kaskada Szczecin, Malta in Poznań) en stations (Wrocław Centraal en Łódź Fabryczna).

Veilige en esthetische gevels

Aluminiumgevels van Aluprof kunnen ook bescherming bieden tegen het verspreiding van rook en vuur. De vliesgevels MB-SR50NEI en MB-SR50NEI EFEKT zijn bedoeld voor het vervaardigen van lichte brandwerende gevels. Deze systemen verschillen visueel niet van de standaard oplossing MB-SR50N en doen dan ook niets af aan het gladde glazen design. De systemen MB-SR50NEI en MB-SR50NEI EFEKT zijn beschikbaar in brandveligheidsklassen van EI 30 tot EI 60 en kunnen dienen tot het beperken van zogenaamde brandzones in gebouwen. In combinatie met aluminium branddeuren (bijv. MB-78EI) zorgen deze voor goede evacuatievoorwaarden. Deze oplossing is toegepast in vele verschillende projecten zoals het met de prijs Gebouw van het Jaar met Aluprof-systeem 2018 onderscheiden Green2Day in Wrocław (PL)