2020-03-09

EEN MODERNE WONING DIE VERSMELT MET DE WILDE NATUUR VAN WARMIË. GREEN LINE MET ALUPROF-SYSTEMEN

Het huis “Green Line” dat is ontworpen door de studio Mobius Architekci en prachtig ingekapseld ligt in een bijna ongerept landschap, betovert je met zijn eenvoudige vorm, architectonische details en link met de natuur. Het karakteristieke groene dak loopt naadloos over in de glooiing van het terrein.

Dankzij de moderne bouwmaterialen en architectonische oplossingen zoals de aluminiumsystemen van ALUPROF sluit de vormgeving van het gebouw perfect aan bij de omgeving en opent het huis zich naar de omringende natuur, terwijl het tegelijkertijd een zekere intimiteit aan zijn bewoners biedt.

Green Line verdwijnt uit het zicht

In den beginne was er een stuk grond: tussen de velden, bossen en meren. De natuurlijke glooiing van het terrein inspireerde de architect Przemek Olczyk om voor eenvoudige en simpele architectuur te kiezen, die ondanks de grote afmetingen geen overdonderend effect geeft. Het natuurlijke karakter, dat is gecreëerd door het gebouw naadloos in te passen in de morfologie van het perceel, wordt nog versterkt door de duidelijke, slanke lijn van de plaat gewapend beton van 90 cm dik. Deze plaat definieert de horizontale vormgeving met een duidelijke opdeling tussen het daggedeelte op de begane grond en het nachtgedeelte op de eerste etage. De lijn van het groene dak, dat een verlenging van de glooiing van het terrein vormt, geeft het hele gebouw een tijdloos karakter. 

De horizont binnen handbereik

Dit huis met een oppervlakte van meer dan 460 m2 kijkt aan één kant uit op een meer. De enorme glazen vlakken geven de bewoners het gevoel van onbeperkte ruimte. De ramen aan de zuid- en westkant zorgen voor een breed gezichtsveld en laten het daglicht binnenstromen in de leefruimte. De glaswanden bieden een doorzichtige bescherming tegen de sterke wind die vaak in deze regio waait. 

In het huis Green Line is het raam- en deursysteem met thermische isolatie MB-86SI toegepast, dat aansluit bij de trend voor duurzame woningbouw. Dit systeem wordt vanwege zijn sterke isolerende eigenschappen aanbevolen voor energiezuinige bouwprojecten. Dankzij de uitstekende parameters verbetert het bij toepassing aan de buitenzijde van bouwprojecten duidelijk de energieprestaties van het gebouw.

– Het systeem MB-86 is niet alleen een antwoord op de trends op het gebied van duurzame bouw, maar ook op het gebied van design. De raamkozijnen zijn van buitenaf bekeken niet erg breed, waardoor het beglazingsoppervlak en de hoeveelheid binnenkomend licht maximaal worden vergroot. “Dankzij de draagkracht van de profielen kunnen er zware constructies met grote afmetingen worden uitgevoerd, die toch een slanke en lichte indruk maken. Denk maar aan panoramische beglazing die een gevoel van onbeperkte ruimte geeft,” zegt Bożena Ryszka, Marketing- en PR-directeur bij ALUPROF SA.

De glazen constructie-elementen zijn onder andere gebaseerd op het semistructurele gevelsysteem MB-SR50N EFEKT. Dit systeem geeft de mogelijkheid om lichte vlieswanden van het opgehangen of opgevulde type, en daken, dakramen en andere ruimtelijke constructies te bouwen. Kenmerkend voor het systeem is de speciale manier waarop de beglazing wordt bevestigd op de draag- en dwarsprofielen. Zo wordt het effect van een glad beglazingsoppervlak gevormd, dat is ingedeeld in een structuur met verticale en horizontale lijnen van slechts 2 centimeter breed. Deze gleuven worden gevuld met speciaal siliconenbindmiddel, dat de constructie goed afsluit en de isolatieprestaties verhoogt.

In het gebouw zijn ook hefschuifdeuren toegepast, die een ideale oplossing zijn om het interieur met de natuur buiten te verbinden.

Aluprof MB-77HS is de ideale oplossing voor wie een comfortabele en esthetische uitgang naar zijn terras zoekt. De constructie maakt het mogelijk om beweeglijke beglazing met aanzienlijke afmetingen te creëren, die toch erg stabiel en gebruiksvriendelijk is. De beschikbare mechanismen, zoals automatische aandrijving in zichtbare of verborgen versie en het remsysteem Comfort Close, zorgen voor eenvoudige en veilige bediening. Een belangrijk voordeel van het systeem is ook de mogelijkheid om een hoekconstructie te bouwen in twee versies: in een hoek van 90o of 270o. Hierdoor kan er na het openschuiven van de deurvleugels een volledig open ruimte worden gecreëerd zonder dat er een stijl zichtbaar is. Dit sluit aan bij de nieuwste trends in de moderne architectuur,” voegt Bożena Ryszka toe.

Het systeem MB-77HS  wordt gekenmerkt door een uitstekende thermische isolatie van de constructie en de mogelijkheid om een beglazingset met een dikte tot 58,5 mm toe te passen. De hefschuifdeuren in dit systeem halen een warmtegeleidingscoëfficiënt Uvanaf 0,84 W/(m2K)*. Hierdoor zijn het topoplossingen in hun categorie. Wat meer is, deze constructies kunnen ook voldoen aan de vereisten van inbraakweerstandsklasse RC2. Het systeem is verkrijgbaar in het volledige kleurenpallet RAL of NCE in structuurlak en houtkleurige lak. De profielen kunnen ook in twee kleuren worden uitgevoerd: één kleur buiten en een andere kleur binnen.

Aan de andere kant van het huis geven de ramen uit op een atrium, dat een modern uitzicht kreeg dankzij de betonnen trappen, die geleend zijn uit de grootstedelijke jungle en kenmerkend zijn voor openbare gebouwen. Het binnenplein dat is afgegrensd door de daklijn, geeft de bewoners een gevoel van intimiteit, ook dankzij de mogelijkheid om het af te sluiten met grote schermen.

Het karakter van Warmië

Vroeger werden boerderijen in Warmië en Mazurië in de vorm van de letter “L” gebouwd en hadden boerenhutten een simpel zadeldak uit riet. De vorm van Green Line sluit aan bij deze elementen. Het huis is gebouwd in de vorm van een “L” met een puntdak van 45 graden. De houten details in de vorm van lamellen zijn geïnspireerd door de traditionele rieten daken. 

De gedurfde oplossingen en details van het project laten de bewoners genieten van de ongewone architectuur van het gebouw, zowel binnen als buiten.

De vindingrijke combinatie van moderne materialen zoals aluminium, glas en beton in een pure, groene omgeving zijn een inspiratie voor investeerders die in harmonie met de natuur willen leven en het idee van energiezuinigheid willen toepassen zonder te hoeven afzien van bijzondere visuele aantrekkingskracht en gebruikscomfort.