2020-06-05

Carbon Tower in systemen van ALUPROF – nieuw icoon in het zakendistrict van Wrocław (POLEN)

Het zakendistrict in het westelijke deel van Wrocław dat de afgelopen jaren is ontstaan op de postindustriële terreinen tussen de straten Strzegomska, Robotnicza en Góralska, heeft opnieuw een icoon gekregen in de vorm van het kantoorgebouw Carbon Tower. De opvallende vorm van het gebouw in ALUPROF-systemen opent een nieuw hoofdstuk in de stedelijke architectuur van de hoofdstad van Neder-Silezië.

Architectuur is al eeuwenlang een leidraad voor stadsontwikkeling. De Carbon Tower met zijn karakteristieke driehoekige vorm en unieke glazen gevel, gecreëerd met behulp van de innovatieve aluminiumsystemen van ALUPROF, roept associaties op met een gebouw aan de andere kant van de oceaan dat inmiddels de cultstatus heeft verkregen. Het New Yorkse Flatiron dat aan het begin van de 20e eeuw is gebouwd en vele malen is gebruikt in films en reclames, is het symbool van het central business district, een wijk die zich in het midden van Manhattan bevindt. Het kantoorgebouw, gevestigd op een moeilijk te ontwikkelen driehoekig perceel, werd uitgeroepen tot eerste wolkenkrabber ter wereld, dicteerde nieuwe bouwstandaarden en doorbrak architectonische conventies, terwijl het tegelijkertijd natuurlijk integreerde in het stedelijke weefsel. Hetzelfde kan worden gezegd over de nieuw gebouwde Carbon Tower, een ontwerp van Piotr Jasiński, architect bij Cavatina Holding.

Elk van de door ons ontworpen gebouwen is anders en herkenbaar. We willen objecten creëren die zich enerzijds visueel en functioneel onderscheiden en anderzijds passen in de context van de plek. Daarom spelen de omgeving zelf, de geschiedenis en de planningsmogelijkheden een belangrijke rol tijdens het ontwerpproces - zegt architect Piotr Jasiński, hoofd van de ontwerpafdeling van Cavatina Holding, verantwoordelijk voor het ontwerp van het kantoorgebouw Carbon Tower in de hoofdstad van Neder-Silezië.

De architecten van Cavatina hebben een methodische benadering van het ontwerpproces die perfect zichtbaar is in de Carbon Tower. Om te beginnen zijn de voorwaarden voor de inrichting van het terrein en de functionele mogelijkheden onderzocht, die uiteindelijk de uitgangspunten voor de vorm van het object hebben bepaald. Het kantoorgebouw is gegrondvest op een driehoekig perceel, waardoor het mogelijk was om een dynamisch en expressief uiterlijk te ontwerpen, het onderscheidende kenmerk van het gebouw.

Het gebouw heeft, afgezien van de eerder genoemde hoge toren (55 meter) die is gebouwd op een driehoekig perceel, ook een lager, drie verdiepingen tellend blok in de vorm van een rechthoek. Op het dak daarvan is een groen terras aangelegd dat direct vanuit het kantoorgedeelte toegankelijk is. Naast de opmerkelijke vorm trekt het kantoorgebouw de aandacht met zijn majestueuze glazen gevel. De gevel is uitgevoerd door het bedrijf Dohal.

Glazen gevels zijn het visitekaartje van moderne kantoorgebouwen

De glazen gevels van moderne gebouwen bieden vrijwel onbeperkte toegang tot de buitenwereld. Ze weerspiegelen het groen op schitterende, lossen op in het omringende landschap en verdwijnen tegen de achtergrond van de lucht. 's Avonds verspreiden ze hypnotische binnenverlichting, waardoor een interessante, onmogelijk na te maken compositie ontstaat.

- Het gebruik van volledig glazen gevels vereist een zorgvuldige afweging van de vorm van het gebouw - de verhoudingen, indeling en details. Met behulp van moderne technologie kunnen vandaag de dag gladde, onverstoorde gevels worden gecreëerd met behulp van grote panelen. Dit hebben we te danken aan het stoppen met brede voegen en profielen ten gunste van smalle, voor voorbijgangers onzichtbare verbindingen - voegt de architect toe.

Om het gebruikerscomfort te garanderen, moeten bij het ontwerpen gevels met de hoogste technische parameters worden gekozen. In het object is daarom het systeem MB-SR50N van ALUPROF toegepast, het gevelsysteem met stijlen en dwarsbalken waarmee effectvolle gevels kunnen worden geconstrueerd met zichtbare smalle scheidingslijnen die tegelijkertijd zorgen voor een duurzame en stevige constructie. Behulpzaam hierbij zijn het enorme bereik aan profielen voor de stijlen en dwarsbalken en het rijke aanbod aan accessoires en verbindingsstukken die grotere belastingen mogelijk maken – de opvulling van een enkele module van een vaste gevel kan een gewicht hebben tot 1100 kg. Toepassing van dit systeem biedt veel vrijheid bij het ontwerpen van bevestigingspunten van de gevel en de mogelijkheid voor toepassing van ruiten van grote afmetingen. De ruime beglazingsmogelijkheden in combinatie met de beschikbare isolatoren en accessoires zorgen voor een hoog niveau van warmte-isolatie van de gevel. Het systeem MB-SR50N is ook geschikt voor het construeren van boogstructuren met gebogen profielen. Daarnaast maakt de vorm van de profielen voor stijlen en dwarsbalken het mogelijk om dragende gevelconstructies te creëren met het uiterlijk van een uniform raster aan de binnenzijde. Dit maakt het ook gemakkelijker om exacte, esthetische verbindingen te maken met inbouwelementen, zoals verlaagde plafonds of binnenwanden.

In het kantoorgebouw Carbon Tower is ook gebruik gemaakt van het raam-deursysteem MB-86US van ALUPROF. Dit systeem wordt gekenmerkt door bijzonder goede thermische en akoestische isolatie en hoge vocht- en luchtdichtheid. Onderscheidend kenmerk van constructies van dit systeem is het uiterlijk. Het vleugelprofiel is verborgen achter het kozijnprofiel en de oppervlakten van de ruiten die in de vaste en beweegbare delen zijn gemonteerd liggen in één vlak. Hierdoor zien de beweegbare en vaste delen er aan de buitenkant identiek uit.

Het tweede moderne raam-deursysteem van ALUPROF dat is toegepast in het object is MB-70. Het dient voor de uitvoering van architectonische buitenelementen die thermische en akoestische isolatie behoeven, bv. verschillende typen ramen, deuren, etalages en ruimtelijke constructies. De vorm van de driekamer-profielen maakt slanke en sterke raam- en deurconstructies mogelijk.

- Het systeem maakt gebruik van speciale thermische afstandhouders en dichtingen met een lage warmtedoorgangscoefficiënt U en dus een goede warmte-isolatie onder alle weersomstandigheden. Dit is van grote betekenis in een tijd waarin de eisen aan energiebeheer en milieubescherming in objecten steeds strenger worden. MB-70 is ook het eerste systeem waarin voor de uitvoering van de centrale dichting tweecomponentenrubber is gebruikt dat een hoge weerstand heeft tegen veroudering een bijzonder goede thermische isolatie. Een extra functie van het systeem is de mogelijkheid om inbraakwerende ramen en deuren te construeren - zegt Bożena Ryszka, directeur marketing en PR van ALUPROF SA.

Aluminium is niet alleen van belang bij de bouw van gevels van moderne gebouwen.

- ALUPROF-systemen worden ook binnen gebouwen gebruikt in de vorm van scheidingswanden, brandwerendedeuren en scheidingswanden etc. Architectonische systemen van aluminium worden gekenmerkt door hoge parameters op het gebied van veiligheid en functionaliteit en worden daarom graag gebruikt in openbare gebouwen. Ze hebben ook visuele voordelen - grote beglazingen in interieurs wekken de indruk van onbeperkte ruimte, waardoor het vooral veilig maar ook aantrekkelijk is - benadrukt Piotr Jasiński.

Hoge standaard

Voor moderne kantoorgebouwen zijn de verkregen ecologische certificaten van groot belang. In een competitieve markt moeten objecten voldoen aan ecologische eisen op een hoog en het allerhoogste niveau. Dit geldt ook in het geval van Carbon Tower dat kan bogen op het behalen van de beoordeling Very Good in BREEAM, het internationale certificeringssysteem voor gebouwen. De eerste vragen van huurders gaan vaak over milieubescherming en vriendelijke arbeidsomstandigheden. Om aan die verwachtingen te voldoen, heeft de investeerder ervoor gezorgd dat het object naast het groene terras, waar gebruikers zich kunnen ontspannen, ook is voorzien van ruime dienstverlening en horecafaciliteiten. Huurders kunnen gebruik maken van o.a een drogisterij, crèche en kantine.