2018-07-09

Aluprof partner van specialisatie voor studenten Bouwkunde

Het College van Bestuur van de Academie voor Technologie en Geesteswetenschappen lanceert in het komende academisch jaar de nieuwe specialisatie "Aluminiumconstructies in de bouw". Dit is een gemeenschappelijk project van de onderwijsinstelling uit Bielsko-Biała en het merk Aluprof. Het betreft de eerste specialisatie met deze thematiek op een Poolse instelling voor hoger onderwijs.

Dankzij zijn onmiskenbare voordelen - lichtheid en duurzaamheid - wordt aluminium toegepast in bouwconstructies over de hele wereld. Aluminiumsystemen worden steeds populairder, vooral in moderne energiebesparende en passieve projecten. Onder meer om deze redenen is besloten om de specialisatie "Aluminiumconstructies in de bouw" op te zetten voor studenten Bouwkunde van de Academie voor Technologie en Geesteswetenschappen.

Aluprof is partner en medeorganisator van dit project. Het uit Bielsko-Biała afkomstige bedrijf is een van de belangrijkste en grootste producenten van aluminiumsystemen in Europa. Sinds enkele jaren breidt het bedrijf zijn activiteiten ook uit in de Verenigde Staten, waar het systemen en oplossingen levert voor de meest prestigieuze hoogbouwprojecten. Aluprof specialiseert zich in gevelsystemen, raam- en deursystemen, rolluiksystemen en vele andere. De ervaren specialisten van Aluprof zullen zowel theoretische kennis als praktische tips uit de markt delen met de studenten. Het bedrijf heeft zich bereid verklaard om afgestudeerden van deze nieuwe specialisatie in dienst te nemen en daarnaast is er ook sprake van gezamenlijke afstudeerscripties, studentenstages en excursies. Het laboratorium van Aluprof zal ook ter beschikking staan van studenten.

- Voor Aluprof is samenwerking met instellingen voor hoger onderwijs en betrokkenheid bij de ontwikkeling van de wetenschap al vele jaren een vanzelfsprekendheid. Als marktleider op het gebied van aluminiumsystemen willen we onze kennis delen, nieuwe ontwikkelingsrichtingen inslaan, waardevolle wetenschappelijke projecten medeopzetten en actief deelnemen aan de opleiding van toekomstige specialisten. Onze inzet voor het openen van een nieuwe specialisatie bij ATH is voortgekomen uit de overtuiging dat vandaag de dag brede kennis van aluminiumconstructies een noodzakelijk en tegelijkertijd zeer nuttig onderdeel is van een bouwkundige opleiding - zegt Bożena Ryszka, marketingmanager van Aluprof.

De eerste lessen beginnen bij de start van het academisch jaar 2018/2019. De besproken onderwerpen zullen o.a. zijn: aluminium-glasconstructies, statica, thermiek en akoestiek van aluminium-glasconstructies, rekenmethoden, alsmede aluminiumsystemen in de toekomst en intelligente gebouwen. De specialisatie is gestart met financiële steun van de Europese Unie.